.
Balmumu+vazelin karışımının kimyasal olarak paslanmaya karşı bir etkisi yok. Sadece fiziksel olarak metalin oksidasyonunu önlemesi için çevremizdeki en yaygın yükseltgen olan oksijenle temasına set çekmekte.
Bilindiği üzere araç altının ziftlenmesi de ayni amaca hizmet ediyor. Pütür uygulama ve üretim esnasında yapılan galvanizasyon da temelde farklı değiller. Fakat bu karışım işlevsel derecede akıcı, hafif ve kendimiz hazırlarsak daha da ucuz. Hatta yukarıda adresini verdiğim başlıktaki videoda görüldüğü üzere kaporta ve kapıların iç tarafındaki zor erişilen yerlerine de uygulanabilme avantajı var.
NATO gibi milyonlarca aracı olan bir teşkilat, pas sorununu tahminimce resmen etraflıca araştırmış olmalı ? Diğer açılardan emin olmasam da NATO’ya en azından bu açıdan güvenebiliriz diye düşünüyorum ?

Bu antipas karışımının resmi adı
PX11a. NATO'nun kendi malzemesi olduğundan piyasada satılmıyor.
Kimyasal etkili antipaslar için ise bilgi sahibi değilim.
Sanırım çeşitli ve kompleks etki yöntemleri var ? Farklı etkinlikte olduklarını sıklıkla duyuyoruz. Hatta bazısının tekrarlanması istenmekte. Doğrusunu bulmak önemli.
…
Paslanmadan koruyucu yöntemlerde kullanılan malzeme kadar, işlemlerin
ne zaman, hangi ön hazırlıkla nereye ve nasıl uygulandığının da önemi olmalı.
Benimki sadece genel bir öneriydi. Belki pas başladıktan sonra aktif etki gösteren çözümler duruma bağlı olarak, daha randımanlı olabilirler. Dedim ya, işlevlerini detaylı bilmek lazım.
NATO’nun tercihinde ticari kaygı olmamasını da unutmayalım !..