Çadır ve Karavan arasında kaldım. Doğa ortamını çok sevdiğim halde hiç kamp yapmamış biri olarak, çadır ile başlayıp karavan ile devam etmek bana mantıklı geliyor. Bir taraftan da karavan sevdası ağır basıyor. Belki de çadır ile yaşayacağım bir olumsuzluk beni karavandan da soğutabilir diye bir endişem var. Karavan ve çadır sahibi olmadığım halde, neredeyse 8 yıldır kamp yazılarını, çadır tatillerini ve karavanlar hakkında gelişmeleri okurum, videolarını izlerim. Tecrübeli insanlardan edindiğim teorik bilgiler sayesinde artık biraz olsun bazı konular benim için netleşti diyebilirim. Konu sahibine de yardımcı olacağını umduğum fikirlerimi burada paylaşmak isterim.
Çekme - Moto Karavan meselesinde tereddütsüz çekme karavan taraftarıyım. Sadece, kamp yerinde karavanı bırakıp araçla bir yerlere gidebilmek bile çekme karavan tercihimde yeterli bir sebep.
3-4 kişilik çekirdek bir aileye sahip olan biri olarak, Türkiye şartlarında O1 belgeli 750 kg altı bir karavan seçmek bana akıllıca geliyor. Çekici aracın az yükte harcayacağı yakıt avantajı, Türkiye'nin topoğrafik yapısı, O1 belgeli karavan için ehliyetin değişmemesi, karavan ruhsat, vergi ve muayene durumlarının olmayışı, kendime ait haklı sebeplerim.
O1 belgeli karavanlar arasında beğendiğim bazı modeller oldu. Carpento 3.10, Niewiadow, Umarsan Rena 3.60 benim için öne çıkanlardan. Ortiz de hoşuma gitmişti ama en küçük modelinin bile O1 belgesi olmadığını öğrenince vaz geçtim. Carpento, iç dizaynı ve konfor algısı bakımından yerliler arasında eline su dökecek marka olmadığını düşünüyorum. İçeride kullanılan işçilik ve renk uyumu insanı gerçekten etkiliyor. Fakat onun da panoramik ön camı orjinal karavan camı olmadığından (ben öyle biliyorum) örneğin bir kış kampında sabah vakti ön camı, buharlaşmış ve ıslanmış gördüm. Bildiğim kadarıyla karavan camları buharlaşma ve ıslak bir durum almıyor. Başka marka O1 belgeli karavanlar da var elbet ama adını saymadığım diğer karavanların duruşu, tipi bana çok sıcak gelmiyor. Bu konuda en iyi dış görünüşe sahip 2 karavandan biri Niewiadow, diğeri Umarsan Rena 3.60 Tabi bu benim zevkim.
Şimdi konuyu açan arkadaşın sorularına naçizane cevap vermek isterdim fakat kamp karavan konusunda tecrübem olmadığı için bir şey demek istemiyorum. Sadece kaba taslak şunu söylemek istiyorum: Özellikle Türkiye şartlarında O1 belgeli, oldukça hafif olan bir karavan ve biraz da içinizi ısıtacak karavanın tipi. Öğrenmeye devam...