Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu
İlk yazıda birinci resim çıkmadı tekrar ekledim.
[attachment=1]
Bu yaptıklarımdan aldığım sonuç şu oldu. İki gün sonra shitake'nin üç örneğinde de misel oluştu ama diğer üç mantar kontamine oldu. Daha önce aklıma gelse karışık sırayla dizecektim aynı sırada olmalarının bir sonucu mu bilmiyorum. Bu mantar kolay misel vermiyor ya da yanlış yerden örnek alıp bir yeri yanlış yapıyoruz. Kurutulmuş mantar bile misel verebiliyor. O yüzden sanırım hava sıcaklığı bu mantar için fazla geliyor mevsimden dolayı.
Örnekte çimlenme ya da bitkiler gibi bir hareket olmuyor. Aslında bıraktığınız gibi duruyor izlenimi veriyor ama çevresinde misel oluşmaya başlıyor ve tüm örneği kaplıyor. Çürümeye vakit kalmadan miselden örnek alıp devam ediyoruz. Kendi haline bırakırsak kontamine olana ya da besin ve hava bitene kadar misel oluşumuna devam edecek. Misel oluşturmada amaç anaç mantarın kopyasını çıkarmak ama oluşan her misel iyi değildir. İlk oluşan miselin en kaliteli görünen ve hızlı uzayan kısmından tekrar örnek alıp devam etmek gerekiyor. Taki tamamen arınmış çok hızlı ve kaliteli üreyen misel elde edene kadar. O zaman elde ettiğiniz miselden tek şekil ve aynı hızda büyüyen mantarlar elde edersiniz. Oluşan ilk miseli kullandığınızda karışık boyda ve şekilde üreyen mantar elde edersiniz.
Hava teması olmaması lazım. Hava teması demek kontamine olması anlamına gelir ama petriden karbondioksit çıkışının olması gerekiyor. Eğer petri içinde haps olmuş ve yeterli oksijen yoksa oluşan karbondioksitten dolayı misel oluşumu durur ya da hiç başlamaz.
Sizin petride hiç bir şey oluşmuyorsa steril olayını tamamen yapmışsınız demektir. Ama eğer bıraktığınız gibi duruyorsa hiç bir şey oluşmuyor demek anlamına geliyor. Renk değişmesi sulanma gibi şeyler bakteri oluşumu anlamına geliyor. İlk bir kaç gün etrafında su birinkintisine benzer bir şey oluştuğunu görebilirsiniz. Genelde oluşan misel kısa ve yeni olduğundan öyle görünüyor. Daha sonra göreceğiniz tek şey beyaz renk küf olmalı. Petride oluşmuş misel öreneğini aşağıdaki fotoğraftan görebilirsin. Her mantarın kendine özgü miseli oluşumu vardır. Bu resimdeki ayrımı tamamlanmış bir misel sendeki ilk etapta böyle görünmeyebilir. Böyle olana kadar devam etmelisin. Ne kadar çok petri o kadar çok şans yazmamdaki neden bu. Ne kadar çok petride ne kadar çok öreneğiniz varsa o kadar hızlı sonuca gidersiniz. Tamamen steril laboratuvar ortamında yapılması gereken işi evde bu ortamı taklid ederek yapıyoruz. O nedenle kontamine etme olasılığımız çok yüksek. Diyelim ki bir mantardan misel alıyoruz. Bu mantardan aldığımız bütün örnekler mantardan kaynaklanan sağlıklı örnekler olmayabilir ve misel üremez. Bizden kaynaklı kontamine olanlar olabilir onlarda da misel oluşmaz ya da bozuk misel oluşur. Eğer bir tek örnek alırsak mantardan bizden ve sorunsuz diye sıralarsak üçte bir şansımız var. 10 örnekten en az bir tanesinde misel oluşturma şansımız daha yüksektir. 100 tane yaparsak ikinci denemede kaliteli misel elde edebiliriz. Çünkü 100 tane içinde en iyi miselleri seçip ondan bir 100 tane daha yapıyoruz. 100 petri yapmamızın maliyeti yüksek olacağından biz yapabileceğimiz kadar yapıyoruz. Tabi bu da zaman ve sabır istiyor.
Bu mantarı seçmenizin özel bir amacı var mı? Eğer bulabilirseniz başka yenilebilir mantarları deneyip başarılı olunca tekrar buna dönebilirsiniz. Daha önce yazdım mı bilmiyorum misel oluşması için karanlık ortam gerekiyor sanırım sizde karanlıkta tutuyorsunuz. Bu aşamada sakın doğadan mantar toplayıp kolonlamayı denemeyin. Mantar sportarı çok dayanıklıdır kontamine ettiğiniz her hangi bir şey ilerde yapacağınız çalışmaları kontamine edip sizi zehirleyebilir.
[attachment=2]