Sayın İYİMühendis, tespitinizde haklısınız. Ekte aracımın teknik uygunluk belgesini iletiyorum. Hesabınıza göre aracımın 1.200 kapasitesi olması lazım ancak belgede 1.500 olarak gösterilmiş. Aradaki farkı da araç içi yolcu ve/veya yük olarak değerlendirmek lazım yoksa bir debriyaj 10.000 TL civarı, her sene değiştirmeyelim
Bardağın hem boş hemde dolu tarafına bakarsak.
Ya araç Frenli 1500 çekiyor ,toplam katar ağırlığı yanlış. Yada araç frenli 1200 çekiyor. Üreten bu hesabı yanlış yapana ne diyelim.
Araç belkide 1500 kg çekiyordur. Düz yolda çeker.
Otobanda %9 eğimle 2. vitese düşerseniz o araç çekiyor diyemezsiniz. Yakıt sarfiyatını düşünün .
Ben optimum davranmak zorunda kaldım.
Hem az yaksın hem vergisi az olsun derseniz,1.6 dizel araç alacaksınız. 4*4 olursa tadından yenmez.
4*4 ün çok faydası var. Kalkışlarda özellikle yardımcı şanzumanı devreye alırsanız balataya az yük bindirirsiniz.(AWR lerde diferansiyel kilidi).
Rahat etmek istiyorsanız 2.0 alacaksınız. 2,0-2,5 motorlarda karavan bağlayınca yakıt neredeyse artmıyor. Araç fazladan Tork ürettiği için ekstra yakıt harcamıyor(Dizellerde). Normaldede karavan bağlı imiş gibi yaktığı için

Rüzgar direnci artışı gerçekten çok etkiliyor. 1.6 motorda ne kadar basarsanız o kadar yakıyor.Rüzgar arkadan eserse az yakıyor. Önden eserse çok yakıyor. Yol bilgisayarını kontrol ederek sürmekte fayda var.